Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2010

Selamat Ulang Tahun Kemerdekaan Ke-53

Imej
Salam pagi semua, diketika entri aku ini korang baca tentu korang tahu hari ini hari apa? hari ini merupakan genap negara kita Malaysia menyambut ulang tahun kemerdekaan ke-53.

apa yang kita inginkan setelah negara merdeka 53 tahun rakyat yang ada dimalaysia ini juga perlulah merdeka juga dari segi pelbagai aspek, sosial, ekonomi dan agama.

tiada gunanya negera sahaja merdeka 53 tahun tetapi rakyat malaysia masih lagi dijajah dari segi minda dan pemikiran.

kenangkanlah semangat perjuagan pemimpin-pemimpin terdahulu yang berkorban demi memerdekakan negara kita. jangan biarkan sekali lagi negara kita dijajah oleh pihak luar samada dari segi ekonomi, minda dan agama.

dikesempatan ini aku ucapkan kepada seluruh rakyat malaysia selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan yang ke-53. sedekahkanlah Al-fatihah kepada pejuang2 dahulu kala yang sudah tiada... Al-Fatihah..
Sedikit infomasi, tahukah anda?

Jalur Gemilang : Pada tahun 1949 sebuah jawatankuasa telah ditubuhkan untuk menimbang dan membua…

Gengblogger Tutup Kedai

Imej
Salam petang semua, apa cerita dengan gengblogger ni? aku rasa dah 4 hari down nampaknya masalah besar sangat kot dah jangkit dekat website ni.
Kesian dekat kawan2 kita yang hanya bergantung harap ping entri dekat gengblogger ni. mesti dah berlonggok entri-entri korangkan nak ping kan.
kepada yang tak tahu nak ping dekat mana sementara gengblogger tengah tutup kedai ni, korang boleh ping dekat tempat-tempat sini.
1) http://blogged.my/ 2) http://innit.nuffnang.com/ 3) http://ping.sg/
aku korang bolehlah ping-ping entri korang dekat lokasi diatas selain bergantung harap 100% dekat gengblogger.
dah lama aku tak nampak logo ni dalam website gengblogger.. yang aku nampak perkataan "site under mantainance" je.. harap2 pihak admin gengblogger dapat menyelesaikan permasalahan yang tengah dihadapai oleh website tu.
Tagged as : Gengblogger dijangkiti malware & virus, Website site gengblogger down

Cash Out Nuffnang Sekarang !!

Imej
Salam pagi semua, hai pekabar semua rakan2 sekalian.... aku mengharapkan korang bergembira semua sama macam aku bergembira bila dah cash outkan pendapatan dari nuffnang ni.. hehehe
ni merupakan cash out kali ke-2 yang aku buat selepas hampir setengah tahun aku berblog sampil menjadikan nuffnang sebagai majikan part time aku.
penghujung tahun lepas aku pernah cash out akaun nuffnang aku kali pertama dengan tak seberapa pendapatan, tapi alhamdullilah cukup aku nak bayar broadband aku tu.. hehehe
kepada sahabat yang tak tahu bila waktu sesuai kita nak cash out pendapatan nuffnang, disini aku nak g tahu hari ini adalah hari paling sesuai iaitu penghujung bulan.
ada antara rakan2 kita yang buat cash out setiap 27 & 28hb setiap bulan dan ada juga yang akan cash out pada hari isnin terakhir setiap bulan. itu semua bergantung kepada kehendak korang. cuma apa yang aku nak pesan kalau nak dpt cek tu cepat jangan cash out pada awal bulan sebab ini akan menyebabkan korang punya cek akan sampai 2 …

Reduce Cost Suggestions

Imej
Salam semua, amacam korang berani tak cakap macam dekat bawah ni dengan bos korang, kalau syarikat nak buat pengurangan kos..
Ada BERANI?
kalau korang di panggil meeting pasal nak reduce cost .. ni aku dah bagi tips apa cadangan yang korang patut bagi dekat bos korang.. hehehehe
kalau korang kena buang keje lepas korang cakap macam tu jangan salahkan aku ye..hehehe..layan




Tagged as : reduce cost suggestions

Nafsu Ramadhan

Imej
Salam pagi semua, pagi2 ni aku takda apa entri nak buat sebab sekarang aku dekat kg. korang layan je kartun dekat bawah ni.
harap-harap time berbuka puasa ni.. korang tak macam dalam tu ye.. hehehe



Tagged as : Nafsu berbuka puasa di bulan ramadhan

Resident Evil : Afterlife 3D - 10 September 2010

Imej
Akhirnya filem Resident Evil terbaru akan muncul menghiasi filem terbaru ditahun 2010 ini. Setelah berjaya dengan Resident Evil Extinction, kini Resident Evil kembali semula dengan tajuk Resident Evil : Afterlife 3D . Film yang diarahkan oleh Paul W. S. Anderson dan dibintangi oleh Milla Jovovich, Ali Larter, Spencer Locke, Wentworth Miller, dan Shawn Roberts ini akan dilancarkan pada 10 September 2010. Resident Evil : Afterlife 3D ini termasuk filem yang sudah lama aku tunggu-tunggu kehadirannya. untuk pengetahuan anda siri Resident Evil ini aku pernah tengok kesemuanya dan jalan ceritanya yang menyeramkan memang terbaik sekali untuk ditonton.

Sinopsis Resident Evil : Afterlife ini dimulakan dari tempat di mana Alice selamat dari serangan zombie dan berjaya masuk ke Umbrella Corp. dan memporak perandakan Umbrella Corp. Di akhir cerita Resident Evil : Extinction, Alice diselamatkan oleh klonnya sendiri, dan di Resident Evil : Afterlife ini Alice memiliki rakan baru yakni klonnya sendi…

Buang Logo Gengblogger Sebab Sebarkan Virus dan Malware

Imej
Salam pagi semua, malam tadi aku dikejutkan dengan blog aku dijangkiti malware yang datang dari gengblogger. semalam petang aku dah perasan setiap kali aku buka gengblogger kenapa dia keluar website warna merah macam dekat bawah ni.
siapa tak risaukan bila blog kena virus, lagi2 blog ni tempat cari makan sikit-sikitkan. aku ada juga follow dalam tu macam mana nak fix masalah malware ni tapi tak berjaya.
so bila aku masuk dalam gengblogger ada sorang sahabat kita dapat selesaikan masalah malware tu dengan membuang logo gengblogger seperti dekatbawah ni yang ada dalam blog kita..

Kepada owner website gengblogger aku minta maaf sebab terpaksa buang logo tu atas keselamatan blog aku sendiri. kalau website gengblogger dah bebas dari virus & malware baru aku insert semula logo tu.
lepas aku buang je logo tu .. masalah blog aku yang dikesan ada malware dari gengblogger selesai. takda keluar lagi website amaran warna merah macam dekat atas ni.
P/S: kepada rakan-rakan blogger yang berdaftar di…

Sejarah & Fadhilat Ayat Kursi

Imej
Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w. dengan segera memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya.
Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t.
Mengikut keterangan dari kitab"Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dar…

Zakat Fitrah : Aku sudah korang bagaimana?

Imej
Salam semua, alhamdulillah syukur kepada Allah sebab masih beri aku nyawa sehingga ke hari ini dan dapat menjalani ibadah puasa dengan tenang dan aman.
Petang tadi aku dah laksanakan satu kewajipan aku sebagai umat islam dan seorang suami yang mana aku dah pegi bayar zakat fitrah. kebetulan aku kerja dikawasan Wilayah Persekutuan jadi kadar bayaran seorang adalah sebanyak RM7.00. kalau macam aku 2 orang so RM14.00 lah yang aku bayar. Lepas bayar je syukur aku rasa dan sangat gembira sebab dah tunaikan tanggungjawab.
Tahun lepas aku bayar untuk diri sendiri sebab masih bujang, tahun ni aku dah kawin so kena bayar untuk tanggungan sekali.
Dekat bawah ni aku ceritakan sikit maklumat tentang Zakat Fitrah :-
PENGERTIAN ZAKAT FITRAH
Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

SYARAT WAJIB ZAKAT
Orang Islam yang wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk diri dan keluarga atau tanggungannya ia…

Koleksi The Smart Car

Imej
Salam pagi ramadhan semua, hari ni dalam keadaan ceria semua aku nak kongsikan dekat korang semua antara model kereta-kereta smart ni.
kalau korang nak tahu kereta smart ni adalah generasi kereta paling pendek didunia yang pernah aku tengok.
Model The Smart car yang selalu dilihat di malaysia, nak parking paling senang guna keta ni.
The Smaudi A3 AWD!
The Smorsche!
The Smorvette!
The Smerrari!
The Smamborghini!
ni yang paling last model dekat bawah "The Smustang"



hehehe.. jangan marah ye.. aku saja nak kasi korang semua gelak-gelak & ceria-ceria di bulan puasa ni. muka kalau boleh jangan tension-tension.. kalau dah tengok The Smustang tu tak terhibur lagi sorrylah ye aku pon dah tak boleh nak tolong..
Tagged as : Smart Car Model

Apa itu Malam Lailatul Qadar?

Imej
Soal 1: Malam Lailatul Qodar itu jatuh pada hari ke berapa?
Jawab:
Di dalam Al-Qur’an tidak diterangkan pada malam ke berapa malam Lailatul Qodar itu jatuh, tetapi di dalam hadits diterangkan bahwa sesungguhnya Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam beri’tikaf pada 10 hari awal di bulan Ramadhan menginginkan malam Lailatul Qodar, kemudian beliau beri’tikaf pada 10 hari pertengahannya dan mengatakan (yang artinya): “Sesungguhnya malam Lailatul Qodar itu jatuh pada 10 hari akhir di bulan Ramadhan”.
Beliau melihatnya dan beliau sujud di waktu shubuh di tempat yang berair bercampur tanah, kemudian pada malam ke-21 di saat beliau i’tikaf, turunlah hujan maka mengalirlah air hujan tersebut pada atap masjid karena masjid Nabi shallallahu alaihi wa sallam terbuat dari anjang-anjang.
Beliau menjalankan sholat subuh bersama para sahabatnya kemudian beliau sujud. Anas bin Malik berkata: ‘Aku melihat bekas air dan tanah dikeningnya, maka beliau sujud ditempat yang berair bercampur tanah.” (HR. Bu…

Akibat bermain mercun

Imej
Salam pagi semua, setiap kali musim perayaan hari raya & bulan puasa kita tak pernah tak dengar berita tentang budak putus jari, buta, hancur tangan dek main mercun. nak d katakan setiap tahun ada je berita yang mengerikan ni dan tak tahu bila ada penghujungnya.
kalau kita tengok dekat berita setiap hari ada je rampasan dibuat oleh pihak berkuasa, tapi kenapa ada juga yang main dan jual? dimana silapnya.
macam semalam aku g bazar ramadhan dekat kawan rumah aku.. yang jual mercun dengan bunga api, bukan orang dewasa yang jual tapi budak2 kecik yang terjerit-jerit jual mercun.. mercun... mercun bang.... beli mercun sini...
mana mak bapa dia orang.. ke mak bapa dia orang yang suruh gi jual mercun ni? bukan tu je ada aku tengok pasangan suami isteri yang turut menjual mercun pop-pop di bazar ramadhan.. mungkin yang ditunjukkan pop-pop tapi kalau ada permintaan mungkin ada mercun jenis lain yang dijual.
yang peliknya kenapa dia orang tak ada rasa takut menjual barang-barang terlarang ni.
m…