Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2009

HARI YANG MELETIHKAN

huhu.tajuk je dah pelikkan..nak tulis ni pon dah tak larat..takpe aku update gak sikit blog aku ni..mana tak letih..dari semalam aku keje mula kul 8.00 pg - 4.00 ptg dah tu kul 12.00 mlm - 8.00 pg aku keje...sementara tunggu 12.00 malam keje aku dkt opis update blog je..ingat tunang aku nak temankan dkt opis..tapi sedih..dia tinggalkan aku sorang2 je dkt opis..tapi takpe aku ok je..tunang aku g kenduri kawin dgn family dia, dari apa yg dia ckap ada 3 jemputan kenduri..dia keluar dari umah tengahari kalau x silap kul 10.00 mlm baru sampai umah..sampai je dah tak larat nak sembang..akhirnya dia tidor aku pon tido sama dkt opis.

kesian aku tengok tunang aku ni..mulai hari ni dia dah daftar masuk dkt USM untuk kelas PJJnya sambil ada final Exam.. yg aku kesian nanti sehari sebelum majlis kawin kami tunang aku ni ada lagi 2 paper exam..huhu.. syg, abg doakan kejayaan syg disana.

Aku pulak ari ni dkt umah biasalah tengok tv sambil siapkan kad2 jemputan aku..

lepas penat kerjakan kad jemputan, …

SAMPAI KL SEMULA

Aku baru je tiba dari kg aku malam tadi...sepatutnya aku rancang nak gerak balik dari kg ari ni gerak pagi so dalam tengahari lehlah sampai, tapi semua plan asal ditukar gara2 aku tak dpt tukar waktu keje dgn member aku, maklum je lah semua orang cuti raya mana ada yg nak keje kan.

Jam 9.30 aku bertolak gerak dari kg aku..dengan family adik aku, tumpang adik je dpt jimat sikit n dptkan kurangkan jumlah kenderaan atas lebuhraya...tak sampai 1 jam drv adik aku dah mula mengantuk aku nak drive pon tak larat juga mengantuk tahap gaban so kita orang ambil keputusan singgah jab dkt RnR Pagoh untuk tidur 1/2 jam, sekali terjaga jam menunjukkan 12.00 tghmalam, rupanya kita orang semua tido 1 jam..maklum jelah penatkan..lepas terjaga je adik aku sambung drive lagi. seperti yg aku jangkakan memang tak lama bertahan mengantuk lagi adik aku..so aku mengambil alih unutk menukar pemandu..kami tukar d RnR Ayer Keroh sampai Nilai..sampai je exit mengarah ke KLIA/Putrajaya aku pulak dah mengantuk..haha…

MENGHITUNG HARI....

Pejam celik, sedar tak sedar rupa2nya tak lama lagi hari yang dinanti2 semua orang yang bujang macam aku akan tiba, macam2 aku rasa sekarang berdebar, seram sejuk, gementar, gembira n macam2 lagi aku rasa. Aku rasa tunang syg aku juga merasakan yang sama dekat sana.

Senang cerita semua orang yang dekat luar sana yang nak menamatkan zaman bujang berperasaan yang sama macam aku. Dulu hidup sorang2, makan pon sorang2 bertemankan dengan pinggan n cawan je. Lepas ni dah ada yang istimewa temankan tak sabar nak tunggu puteri aku ni datang.

Abg tunggumu syg.

Persiapan hampir 90% dah siap, apa pon kata orang kalau ada fulus semua bisa beres..Sekarang semua urusan aku aku minta tolong adik aku yang uruskan..sbb aku dekat KL, family aku pulak dkt Johor so kenalah aku berlari2 nak uruskan satu persatu urusan yang tak seatle lagi. Tunang aku pulak dekat Penang pon sebuk juga uruskan halnya dkt sana, tp beruntung sikit sbb ada family dekat leh tlg uruskan dekat sana.

Mesti ramai yg pelikkan aku kg …

Selamat Hari Raya Aidiladha

Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.
Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib men…

Daun Gelenggang

Imej
** PENAWAR KURAP / PANAU **
Nama Tempatan:Gelenggang
Nama Saintifik:Cassia Alata

Nama Lain: Cassia,wild senna,fleur palmiste, fleur dartre, candlestick senna, wild senna, ringworm cassia, guajava, ketepeng badak, flor del Secreto, Tarantana, candle bush, akapulko, man-slabriki, akapulco, gelenggang.ludangan


Famili:caesalpinaceae

Lokasi dijumpai:Di tepi lebuh raya dan kawasan semak(Gambar:Mata air panas poring,sabah)


keterangan:

Gelenggang ialah sejenis pokok renek yang mudah dijumpai dipinggir jalan dan belukar.Pokok ini biasa mencapai ketinggian antara 6 hingga 25 kaki.Ia mempunyai bunga yang berwarna kuning dan dilitupi oleh penutup yang menyerupai lilin sebelum bunganya berkembang.Daunnya berbentuk bilateral dan berlawanan secara simetri,daunya akan tertutup pada waktu malam.Buahnya berada dalam kulit seperti buah kekacang dan bijinya kecil berbentuk bulat.



kegunaan:

Daun gelenggang merupakan ubat penyakit kulit seperti kurap dan panau yang mujarab.Caranya daun gelenggang dilumatkan tanpa…

Perjalanan Ke Penang - 20/11/2009

Alhamdulilah akhirnya sampai juga aku ke negeri tunang aku...mana lagi penanglah...selepas penat seharian memandu bertemankan rakan2..akhirnya aku selamat sampai..sampai sahaja aku terus menuju ke hotel, hotel ni tunang aku yg cdgkan dia kata murah..so memang berbaloi sbb sewa untuk sehari hanya RM98 untuk 4 org yg mana setiap orang satu katil bujang..so kalau ada sapa2 yg jenis baring ni lintang pukang memang sesuai bagi katil bujang ni...lepas book hotel je..terus g ambil baju n no larian...dah tu g makan...lepas semua perut dah kenyang..orang pertama terbongkang sapa lagi kalau bukan apek yg kaki tidor ni...takpe kasi can dia tidor dulu..ahad jagalah kau apek jadi drive kita org pulak...oklah..nanti ada apa2 aku update lg...

Mat Rempit Mata Tercabut

Bagi perempit2 diluar sana jadikan apa yg anda lihat ini sebagai pengajaran sebelum terlambat...sayangi diri anda sendiri..sebelum menyanyangi diri orang lain....Bukan untuk mengaibkan sapa2..hanya sekadar pengajaran diluar sana...

KERANA 2 JAM

Apa akan terjadi selepas 2 jam???????????

Penang Bridge International Marathon EXPO Start 2day !

COME & COLLECT your goodies from 16th of November to 21st November 2009. We will be there from 11am to 9pm daily at Qeensbay Mall South Zone open Car Park (near coffee Bean)

Participating Sponsors at our EXPO are Digi, Crocs, Salonpan, Phiten, 100Plus, PowerBar, Championchip, Exabytes, Eastin Hotel, Brooks, Breathe Right, Maybank, AIA & KDU.